Allerjik Rinit Hayvan Modeli Ve Balın Allerjik Rinit Üzerinde Tedavi Edici Etkisi

SEDA TÜRKOĞLU BABAKURBAN, ERKAN YURTCU, SELİM S ERBEK

  • Yıl : 2015
  • Cilt : 31
  • Sayı : 4
  •  Sayfa : 138-140
Allerjik rinit hastalığının patofizyolojisinin açıklanması ve tedavisinde kullanılabilecek alternatif etken maddelerin bulunabilmesi amacıyla çeşitli hayvan modelleri geliştirilmiştir. Literatürde alerjik rinit semptomlarını iyileştirmeye yönelik kullanılan maddelerden biri de baldır. Balın bu etkiyi gerçekleştirme mekanizması henüz açıklanamamıştır. Bu çalışmada allerjik rinit hastalığı modelini sıçanlar üzerinde oluşturup, allerjik rinit hastalığı tedavisinde balın etkinliğini değerlendirmek amaçlanmıştır. 6 adet sıçandan 0.5 cc venöz kan alındıktan sonra allerjen olarak 25 µg ovalbumin, 2.5 mg alüminyum hidroksit distile su içinde 0, 7, ve 14. günlerde intraperitoneal yolla sıçanlara verilerek sensitizasyon sağlandı. Bir hafta sonra 7 gün boyunca her bir nazal pasaja 50 mikrogram ovalbumin intranazal yoldan verilerek alerjik rinit semptomlarının ortaya çıkışı sağlandı. Deney başlangıcındaki ve sonundaki serum IgE değerleri spektrofotometrik olarak belirlendi. İntranazal ovalbumin verilmeden 30 dakika önce 3 adet sıçana 1 gr/kg dozunda bal su ile karıştırılarak gavaj yoluyla verildi. 7. günün sonunda intranazal ovalbumin çözeltisi verildikten sonra bal verilen grup ile bal verilmeyen grup arasında hayvanların burun kaşıma ve hapşırıkları 10 dk izlenerek sayılıp, gruplar arasında karşılaştırıldı. Bal verilen grupta kaşıntı skorları ve hapşırık skorları daha düşük saptandı, ancak bu fark istatiksel anlamlı değildi (p=0,513; p:0,127). İki grup arası serum total IgE değerleri arasında istatistiksel anlamlılık tespit edildi (p=0.046). Ovalbumin kullanılarak sıçanlarda 1 ay içinde alerjik rinit modeli oluşturulabilmektedir. Balın serum IgE düzeyinde yaptığı değişiklik ve alerjik rinit semptomları üzerindeki etkisi nedeniyle allerjik rinit tedavisinde diğer tedavilere alternatif veya ek bir tedavi olabileceği ve bu ön çalışmadan yola çıkarak daha ileri çalışmalar yapılabileceği sonucuna varılmıştır.
Atıf yapmak için : Babakurban TS, Yurtcu E, ERBEK SS.Allerjik Rinit Hayvan Modeli ve Balın Allerjik Rinit Üzerinde Tedavi Edici Etkisi, SELCUK MED J 2015;31(4): 338-340.
Açıklama : Yazarların hiçbiri, bu makalede bahsedilen herhangi bir ürün, aygıt veya ilaç ile ilgili maddi çıkar ilişkisine sahip değildir. Araştırma, herhangi bir dış organizasyon tarafından desteklenmedi.Yazarlar çalışmanın birincil verilerine tam erişim izni vermek ve derginin talep ettiği takdirde verileri incelemesine izin vermeyi kabul etmektedirler.
Allerjik Rinit Hayvan Modeli Ve Balın Allerjik Rinit Üzerinde Tedavi Edici Etkisi
, Vol. 31 (4)
Geliş Tarihi : 21.04.2015, Kabul Tarihi : 21.04.2015, Yayın Tarihi : 13.08.2018
Selçuk Tıp Dergisi
ISSN:1017-6616;
E-ISSN:2149-8059;