İNSÜLİN BAĞIMLI DİABETES MELLİTUSLU ÇOCUKLARDA METABOLİK PARAMETRELER İLE VİTAMİN D SEVİYESİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

GÜL BERİL ZENGER , BERAY SELVER EKLİOĞLU , MEHMET EMRE ATABEK

  • GÜL BERİL ZENGER: Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • BERAY SELVER EKLİOĞLU: NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
  • MEHMET EMRE ATABEK: NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
  • Year : 2024
  • Vol : 40
  • Issue : 2
  •  Page : 63-67
Öz
Amaç:
D vitamini hiperlipidemi, kardiyovasküler hastalık riski ve glikoz/insülin metabolizmasında önemli bir rol oynar. Bu çalışmanın amacı; tip 1 diyabetes mellituslu çocukların metabolik profilleri, aterojenik indeks ve kardiyovasküler hastalık riski ile serum vitamin D düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.
Gereçler ve Yöntem: Çalışmaya 307 tip 1 diyabetes mellituslu hasta dahil edildi. Antropometrik ve klinik ölçümler, biyokimyasal parametreler, aterojenik plazma indeksi (AIP) değerleri ve serum vitamin D düzeyleri değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 11.5 ±3.87 olan, 152’si (%49.5) kız, 155’i (%50.5) erkek olmak üzere 307 diyabet hastası dahil edildi. Hastalarımızın büyük çoğunluğunda Vitamin D eksikliği (%77.5; (n=193)) tespit edildi. Vitamin D düzeyi düşük hastaların günlük ortalama insülin dozu 0.91±0.31 U/kg/gün; ortalama hemoglobin A1C (HbA1C) seviyesi %11.77; vitamin D düzeyi normal olanlarda ise ortalama insülin dozu 0.94±0.28 U/kg/gün; HbA1C seviyesi %12.19 olarak bulundu (p> 0.05). Kızlarda ortalama aterojenik plazma indeksi düzeyi 0.28±0.33 iken; erkeklerde 0.25±0.31 idi (p > 0.05). Vitamin D eksikliği olan vakaların aterojenik plazma indeksi ortalaması 0.29±0.31 iken, vitamin D eksikliği olmayanlarda aterojenik plazma indeksi ortalaması ise 0.13±0.28 olarak bulundu (p< 0.001).
Sonuç: Aterojenik plazma indeksi; vitamin D eksikliği olan hastalarda daha yüksek bulunmuştur. Çalışma sonucunda elde edilen verilere göre; Vitamin D düşüklüğü ve aterojenik plazma indeksi yüksekliği kardiyovasküler komplikasyonları öngörmede önemli belirteçlerdir. Tip 1 diyabetes mellituslu çocuklarda bu parametrelerin yakın takibinin uzun dönem morbiditeyi önlemede yol gösterici olacağı düşünülmektedir. 
Anahtar Kelimeler: Tip 1 Diabetes Mellitus, Aterojenik İndeks, D Vitamini
Cite this Article As : Zenger GB, Eklioglu BS, Atabek ME, Kurban S. Evaluation of The Relationship Between Metabolic Parameters, and Vitamin D Levels in Children with Insulin-Dependent Diabetes Mellitus. Selcuk Med J 2024;40(2): 63-67

Download Citation: Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) RIS File

Download Citation: BibTeX BibTeX File

Conflict of interest : The authors declare that they have no conflict of interest.
Selcuk Medical Journal
2024, Vol. 40 (2)
ISSN: 1017-6616
E-ISSN: 2149-8059
Received : , Accepted : , Published Online :