\n
\n\n Amaç: Bu çalışmada izole insan umbilikal arterinin bazal tonusu ve hidrojen peroksid (H2O2)’ e bağlı kasılma cevapları üzerine leptinin etkileri ve bu etkilerde nitrik oksitin rolü araştırılmıştır.
\n\n Gereç ve Yöntemler: Umbilikal arter halkaları sıcaklığı 37°C’ de sabit tutulan %95 O2-%5CO2 karışımı ile gazlandırılan ve Krebs-Henseleit solüsyonu içeren 10 ml’lik izole organ banyolarına alındı. Uygulanan prosedürlere verilen cevaplar izometrik olarak kaydedildi.
\n\n Umbilikal arter halkalarının bazal tonusu üzerine leptinin etkilerinin araştırıldığı bölümde, kümülatif tarzda banyoya uygulanan leptin (10-11-10-7 M) dokuların bazal tonusunu etkilemedi. Benzer şekilde L-NAME (10-4 M) ile inkübe edilen dokularda da kümülatif leptin ilavesi dokuların bazal tonusunu değiştirmedi. Umbilikal arter halkalarında H2O2 (10-3 M) ile maksimum kasılma cevabı alındıktan sonra organ banyosuna kümülatif olarak uygulanan leptin konsantrasyona bağımlı olarak gevşeme cevapları oluşturdu. Organ banyosuna 10-4M L-NAME ilave edilmesi H2O2’ ye bağlı kasılma cevapları üzerine leptinin 10-11 ve10-10M konsantrasyonlarında gözlenen gevşeme cevaplarını etkilemedi; leptinin 10-9,10-8 ve 10-7 M konsantrasyonlarda umbilikal arter şeritlerine oluşturduğu gevşeme cevaplarını ise anlamlı olarak inhibe etti. Leptin ile inkübe edilen umbilikal arter halkalarında H2O2’ nin etkilerinin araştırıldığı bölümde, dokuların 10-10 M ve 10-7 M leptin ile inkübe edilmesi kümülatif uygulanan H2O2’ nin pD2 (-log EC50) ve Emax değerlerini değiştirmedi.
\n\n Sonuç: Bu bulgular; insan umbilikal arterinde leptinin uygulanan tüm konsantrasyonlarında, H2O2’ ye bağlı kasılma cevapları üzerine gevşetici etki oluşturduğunu, leptinin yüksek konsantrasyonlarında gözlenen gevşeme cevaplarına kısmen NO’ in aracılık ettiğini; ayrıca umbilikal arterlerin bazal tonusu ve bazal tonus düzeyinde uygulanan H2O2’ ye bağlı kasılma cevapları üzerinde leptinin inhibitör etki oluşturmadığını göstermektedir.
\n\n
\n