Sağlık Kurulu Raporlarına Göre Diyarbakır Bölgesindeki Görme Kaybının Sebepleri

AHMET YILMAZ, ALPARSLAN ŞAHİN, HARUN YÜKSEL, MUHAMMED ŞAHİN, YASİN ÇINAR, ZEYNEP GÜRSEL ÖZKURT, ABDULLAH KÜRŞAT CİNGÜ, FATİH MEHMET TÜRKÇÜ

  • Yıl : 2014
  • Cilt : 30
  • Sayı : 3
  •  Sayfa : 115-117
Diyarbakır ve çevre illerden görme kaybı sebebiyle sağlık kuruluna başvuran hastaların görme kaybının etiyolojik ve anatomik olarak değerlendirmesi. Mayıs 2011-Nisan 2013 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Araştırma hastanesi sağlık kurulu başkanlığına herhangi bir sistemik hastalığı olmaksızın yalnızca az görme sebebiyle özür raporu almak için başvuran hastaların kayıtları retrospektif olarak tarandı. Hastaların demografik özellikleri, düzeltmesiz ve düzeltmeli en iyi görme keskinliklerini içeren bilgileri kaydedildi. Düzeltmeli en iyi görme keskinlikleri 0,5’ten düşük olanlar Dünya Sağlık Örgütü’ nün görme kaybı sınıflandırmasına göre 4 gruba ayrıldı. Grup 1 (düzeltmeli en iyi görme keskinlikleri <0,05) değerlendirmeye alındı. Hastaların görme kaybı çift taraflı ve tek taraflı körlük olarak 2 gruba ayrıldı. Körlük etiyolojileri kornea ve ön segment patolojileri, retina hastalıkları, optik disk hastalıkları, simülasyon varlığı, glob / refraksiyon ilgili bozukluklar olarak 5 gruba ayrıldı. Çalışmaya 167 hasta alındı. Hastaların 88’inin (% 52,6) çift taraflı, 79‘unun (% 47,4) tek taraflı körlüğü vardı. Çift taraflı körlüğün en sık sebebini retina hastalıkları oluşturmaktaydı. Bu grubun içinde 15 hastayla retinitis pigmentosa ilk sırada idi. Tek taraflı körlüğün en sık sebebi kornea ve ön segment patolojileri idi. Bu grupta 11 hastayla katarakt/ konjenital katarakt en sık alt grubu oluşturmaktaydı. İkinci en sık sebep olarak travma ve refraksiyonla ilgili bozukluklar idi. Diyarbakır ve çevre illerinden görme kaybı sebebiyle sağlık kuruluna başvuran hastalarda en sık etiyolojinin retina hastalıkları özellikle de herediter retina distrofileri olduğunu saptadık. Bunun yakın akraba evliliğinden kaynaklanabileceğini düşünmekteyiz. Halkın bilinçlendirilmesi ve travmanın önlenmesi bu sonuçlara maruz kalmayı azaltabilir.
Atıf yapmak için :
Açıklama : Yazarların hiçbiri, bu makalede bahsedilen herhangi bir ürün, aygıt veya ilaç ile ilgili maddi çıkar ilişkisine sahip değildir. Araştırma, herhangi bir dış organizasyon tarafından desteklenmedi.Yazarlar çalışmanın birincil verilerine tam erişim izni vermek ve derginin talep ettiği takdirde verileri incelemesine izin vermeyi kabul etmektedirler.
Sağlık Kurulu Raporlarına Göre Diyarbakır Bölgesindeki Görme Kaybının Sebepleri
, Vol. 30 (3)
Geliş Tarihi : 17.01.2014, Kabul Tarihi : 17.01.2014, Yayın Tarihi : 13.08.2018
Selçuk Tıp Dergisi
ISSN:1017-6616;
E-ISSN:2149-8059;